Süreyya Kitapçıoğlu “Bağımlılığa Karşı Koruyucu Faktör: “Hayır Diyebilme ve İletişim Becerileri”
Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Harran Üniversitesi Koordinatörlüğü’nde gerçekleşen Portekiz (Associação Juvenil de Deão), Norveç (Oslo Üniversitesi) ve Polonya’dan (Opole Üniversitesi) ortakların bulunduğu “Drug Abuse Prevention for Youth – Gençlerde Uyuşturucu Madde Bağımlılığını Önleme” KA2 Erasmus+ Gençlik projesi kapsamında İstanbul’da “Bağımlılığa Karşı Koruyucu Faktör: “Hayır Diyebilme ve İletişim Becerileri” adlı konferans verildi.
Süreyya Kitapçıoğlu, konuşmasında özellikle okul çağı ve ergenlik döneminde sıklıkla bu beceriyi kazandırıyor olmak, daha doğrusu okul çağında kazandırıyor olup ergenlik döneminde bunu daha net uygulayabiliyor olmalarının önemli olduğunu belirtti. Kitapçıoğlu ayrıca, iletişimin önemli olduğunu belirterek, “Aslında hepimiz için iletişim önemli oluyor. İletişimin noktalarında ya daha doğrusu ikili ya da genel anlamda birbirimizle ilişki anlamında yaşadığımız zorluklarda bununla bir baş etme tarafında oluyoruz. Özellikle bağımlılığa yatkın kişilerde de bu daha belirgin olabiliyor. Bazı insanlar kendilerini anlatamadıklarını veya anlatamadıklarını inandıkları için strese girebildiklerini ifade etti.
Son olarak Kitapçıoğlu, İstemediğimiz durumlarda hayır demeye başladıkça kendi hayatımız, üzerimizdeki kontrolümüz de artar ve bu da kendimizi korumamız mı sağlar? Hayır demek kimi zaman aslında önünüzdeki sınırı daha net çizebilir olmak ve o sınırın aşılmasını engelleyebiliyor olmak anlamına da geliyor. Israrlar karşısında özellikle başarısız olma durumumuzun asıl nedeni hayır deme beceremez ile ilgili bir zorluğun olması olduğunu belirtti.